Proteiny w naszym pożywieniu – jaki rodzaj jedzenia jest bogaty w białka?

Proteiny są kluczowym elementem naszego odżywiania, a szczególnie są ważne dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia. Znacznie obniżają uczucie głodu oraz zwiększają tempo metabolizmu, co skutkuje efektywnym procesem utraty wagi. Dodatkowo sprzyjają regeneracji mięśni po wysiłku fizycznym. Artykuły spożywcze które są bogate w białko obejmują produkty zarówno roślinne jak i zwierzęce, choć tylko te drugie dostarczają tzw. pełnowartościowego białka. Więc w których produktach jest najwięcej białka i jakie mogą być konsekwencje niedoboru białka w ciele człowieka?

Jak dużo białka powinna spożywać osoba regularnie uprawiająca sport? Różne czynniki takie jak wiek, płeć, stan zdrowia, ilość aktywności fizycznej, wartość odżywcza białka oraz ogólna gospodarka energetyczna organizmu mają wpływ na ilość wymaganego białka. Aby zapewnić jak najbardziej efektywne funkcjonowanie organizmu – prawidłowy wzrost i rozwój, ogólne zalecenia wskazują, że spożycie białka powinno wynosić 10-15% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Oczywiście te czynniki, które mogą wpływać na codzienne zapotrzebowanie należy brać pod uwagę – u dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących piersią zapotrzebowanie na białko jest wyższe ze względu na potrzebę budowania nowych tkanek i rozwoju organizmu. Ogólnie rzecz ujmując, dorosły człowiek potrzebuje około 1 g białka na 1 kg masy ciała.

Osoby, które są na diecie odchudzającej powinny dostarczać organizmowi około 1,2 g białka/kg masy ciała dziennie. Kluczowym elementem wpływającym na codzienne spożycie białka jest aktywność fizyczna a także rodzaj tej aktywności – osoba prowadząca siedzący tryb życia powinna dostarczać swemu organizmowi białka w ilości 0,8 g/kg masy ciała/dzień. Ilość ta znacznie wzrasta w przypadku różnych dyscyplin sportowych – podczas treningów wytrzymałościowych dzienna podaż białka powinna wynosić 1,4–1,6 g/kg masy ciała/dobę, natomiast podczas treningów siłowych i szybkościowych, a także wytrzymałościowo-siłowych – 1,6–1,8 g/kg masy ciała/dobę. Największe spożycie białka zalecane jest przy sportach siłowych – 1,8–2,0 g/kg masy ciała/ dobę.

Warto zauważyć, że odpowiednia ilość białka w diecie posiada korzystny wpływ na efekty odchudzania. Dowiedziono, że białko zwiększa uczucie sytości po posiłku, co pomaga zmniejszyć apetyt, przyspiesza metabolizm, a dodatkowo jest niezbędne dla prawidłowej regeneracji mięśni po treningu. To jest szczególnie ważne dla osób aktywnych fizycznie. Aby zaspokoić zwiększone zapotrzebowanie na białko, osoby trenujące mogą dodać do swojej diety odżywki białkowe.