Przygotowanie granatu do spożycia bywa dla wielu osób wyzwaniem, czego rezultatem jest rzadko sięganie po ten owoc. Zastanawiasz się, jak sprawnie obrać granat i wydobyć te cenne ziarenka? Nie chowaj się za prostymi wymówkami, ale dowiedz się, jak to zrobić. Pamiętaj, granat jest owocem niebywale wartościowym, bogatym w różnego rodzaju witaminy i minerały.
Granatowiec właściwy jest drzewem, na którym rośnie ten cenny owoc. Jego naturalne środowisko to Kaukaz, Azja Zachodnia oraz Półwysep Indyjski, jednak obecnie uprawia się go w wielu innych miejscach na całej planecie.
Od starożytności doceniano prozdrowotne właściwości granatu. Starożytni mieszkańcy Mezopotamii i Egiptu uznawali ten owoc za leczniczy, a nawet nazywali go „eliksirem młodości”, przypisując mu zdolność hamowania procesów starzenia organizmu. Współcześnie często wybieramy już gotowy do spożycia sok z pestek granatu, znaną grenadynę. Mimo to, warto przekonać się do spożywania soczystych nasion w ich naturalnej formie. W jednym owocu znajduje się około 700 takich nasion.