Warzywa to niesamowicie zdrowa żywność, którą każdy powinien dołączyć do dziennej diety. Tylko może nie napełniajmy lodówki zbyt dużą ilością tych naturalnych smakołyków. W końcu nie ma nic bardziej cuchnącego niż zepsute warzywo, którego zapomniało się zjeść. Dlatego warto kupować tyle, ile możemy rozsądnie spożyć. I pamiętajmy o tych super zdrowych warzyw poniżej — są najlepsze z najlepszych!
Szparagi
Szparagi to jedne z najlepszych warzyw wiosennych. Są bogate w witaminę K, selen, tiaminę i ryboflawinę. Ponadto, jedna porcja szparagów zawiera jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy. To warzywko jest pyszne, gdy jest zapiekane z czosnkiem, cytryną i parmezanem, a następnie podawane jako danie główne lub dodatek.
Od nasion do zbiorów szparagi potrzebują trzech lat, zanim pojawią się na talerzu.
Brokuły
Brokuły są nie tylko super smaczne, ale także super zdrowe. Tylko jedna filiżanka brokułów zawiera aż 116% dziennej dawki witaminy K i 135% dziennej dawki witaminy C. Posiada również dużą ilość kwasu foliowego, potasu i manganu.
Jedną z najlepszych rzeczy w brokułach jest ich wszechstronność. Możemy je piec, gotować na parze, smażyć lub zmiksować na zupę.
Brukselka
Brukselka często owiana jest złą reputacją za bycie śmierdzącym warzywem. Aczkolwiek, jeśli kiedykolwiek próbowaliśmy pieczonej brukselki w restauracji, to doskonale wiemy, jak pyszne mogą być te smaczne małe kiełki.
Brukselki nie tylko świetnie smakują. Są także jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Ich zawartość składa się z wielu składników odżywczych, takich jak witamina K, witamina A, witamina C, kwas foliowy, potas i mangan.
Marchewki
Marchewki są tak samo pyszne, jak dobre dla zdrowia. Jedna filiżanka marchewki zawiera 428% dziennej zalecanej wartości witaminy A. Są one również bogate w witaminę C, witaminę K i potas.
Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego marchewki są pomarańczowe? Dzieje się tak, ponieważ zawierają beta-karoten – przeciwutleniacz, który nadaje im żywy, pomarańczowy kolor.
Marchewki można gotować na parze, piec, przekształcać w sok albo spożywać na surowo. Te smaczne warzywka są nie tylko dla królików. Ogromne korzyści przynoszą też ludziom, bo są super zdrowe.
Czosnek
Czosnek jest używany jako środek leczniczy od tysięcy lat. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspomaga zdrowie serca, a nawet może poprawić zdrowie kości. Uważany jest za superżywność i jest jednym z tych najzdrowszych produktów naturalnych, które są powszechnie dostępne i niedrogie.
Warzywa kapustne
Warzywa kapustne pomogą nam wyhodować mocne, zdrowe kości. Te liściaste bombki odżywcze są bardzo bogate w wapń. A to czyni je doskonałym budulcem dla mocnych kości i zdrowych zębów. Są również bogate w przeciwutleniacze i stanowią całkiem przyzwoite źródło białka dla wszystkich wegan.
Następnym razem, gdy będziemy szukać wygodnych dodatków do jedzenia, warto skierować nasz wzrok w stronę warzyw kapustnych.