Coraz cieplejsze dni i zbliżające się urlopy sprawiają, że wielu z nas zaczyna myśleć o pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. Część osób postanawia ograniczyć kaloryczność posiłków, inni inwestują swój czas w intensywne treningi. Bez względu na wybraną strategię, warto zainteresować się pewnym suplementem diety uważanym za booster spalania tłuszczu – ekstraktem z Garcinia cambogia. W dalszej części artykułu prezentujemy szczegółowe informacje dotyczące składu, właściwości, zastosowania i ewentualnych przeciwwskazaniach tamaryndowca malabarskiego.
Garcinia cambogia, znana również jako tamaryndowiec malabarski to fascynująca roślina ze strefy subtropikalnej, która ma szereg korzystnych efektów na organizm człowieka. Polską nazwą tej rośliny jest garcynia kambodżańska.
Do cech charakterystycznych Garcinia cambogia, należy zaliczyć jej wiecznie zielone liście. Owoce tej rośliny mają formę małych dyni o żółto-pomarańczowym lub jasnożółtym odcieniu, który nadaje im garcinol. Mają kwaśny smak za który odpowiada kwas hydroksycytrynowy, znany również jako HCA. Właśnie ten ekstrakt z Garcinia cambogia jest często wykorzystywany w celu redukcji wagi ciała czy zwalczania otyłości.
Skąd pochodzi tamaryndowiec malabarski i gdzie jest uprawiany? Roślina ta naturalnie rośnie w klimacie tropikalnym. Pochodzi z Indonezji, ale współcześnie uprawia się ją także w Azji Południowo-Wschodniej, a nawet centralnej i zachodniej części Afryki.
Różnorodność gatunków z rodziny Garcinia jest ogromna – liczy około 250 pozycji. Jednak to właśnie Garcinia cambogia szczyci się najwyższym stężeniem kwasu hydroksycytrynowego (HCA), które może stanowić od 5% do 30% masy owoców. Poza tym, owoce tej rośliny są źródłem małych ilości cukrów, witamin i składników mineralnych. W tamaryndowcu malabarskim znaleźć można także polifenole oraz kwasy organiczne.
Najważniejszym składnikiem Garcinia cambogia jest jednak kwas hydroksycytrynowy, który decyduje o jej wartościowych właściwościach wspomagających redukcję masy ciała. W naturze, kwas HCA występuje rzadko. Chemicznie przypomina on kwas cytrynowy obecny w owocach cytrusowych. Kluczową rolę pełni jednak jego aktywna forma, czyli kwas L-hydroksycytrynowy, który zawarty jest w owocach tamaryndowca malabarskiego.