Zanieczyszczenie środowiska, konsumpcja przetworzonych produktów spożywczych, powszechne stosowanie pestycydów oraz dieta niskowartościowa i uboga w niezbędne składniki odżywcze są czynnikami, które przyczyniają się do rosnącej liczby zachorowań na raka w XXI wieku. Z tego powodu warto dbać nie tylko o jakość spożywanych przez nas produktów, ale również skomponować taki codzienny jadłospis, który będzie zawierał elementy bezpośrednio zwalczające przyczyny powstawania chorób nowotworowych. W dobie tych wyzwań zdrowotnych, specjalna dieta antynowotworowa może okazać się niezwykle korzystna dla naszego zdrowia!
Mimo iż dominująca opinia medycyny konwencjonalnej i dietetyki sugeruje, że sposób odżywiania ma niewielki wpływ na ogólny stan zdrowia i według popularnej tezy można spożywać praktycznie wszystko, pod warunkiem utrzymania umiaru, to liczba przypadków zachorowań na nowotwory ciągle wzrasta. Świeże wyniki badań naukowych pokazują, że aż jedna trzecia przypadków raka jest spowodowana niewłaściwymi nawykami żywieniowymi.
Co więcej, bazując na danych statystycznych z USA, można przewidzieć, że w najbliższej przyszłości u 44% mężczyzn i 39% kobiet zostanie zdiagnozowana choroba nowotworowa. Na szczęście dostępne są diety profilaktyczne, które mogą zapobiegać rozwojowi raka. Zgodnie z raportem Światowego Funduszu Badań nad Rakiem, opublikowanym w 2003 roku, właściwe odżywianie i utrzymanie prawidłowej masy ciała mogą zapobiec aż 40% przypadkom zachorowań na nowotwory.