Przeładowanie białkiem: czy jest to faktem, czy tylko mitem? Jak duże spożycie białka jest bezpieczne?

Białko jest kluczowym elementem naszych codziennych menu. Jest niezbędne do budowy mięśni, wzmocnienia układu odpornościowego oraz jako składnik komórek ciała, włosów i paznokci. Dieta bogata w białko zyskuje coraz większe uznanie. Ale czy taki styl żywienia jest naprawdę bezpieczny? Jakie są potencjalne zagrożenia wynikające z nadmiernego spożycia białka? Jaka jest optymalna ilość białka w naszej diecie i jakie są objawy spożycia go w nadmiarze?

Białka pełnią istotną rolę w naszej diecie – dlaczego powinniśmy jeść białko? Składnikiem białek są pierwiastki takie jak: węgiel, wodór, tlen i azot, ale mogą one również zawierać siarkę, żelazo, miedź, jod, fosfor, cynk i mangan. Białka są złożonymi związkami wielkocząsteczkowymi zbudowanymi z α-L aminokwasów.

Aminokwasy możemy podzielić na:

  • aminokwasy egzogenne (niezbędne) – które nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, a więc muszą być dostarczane w naszej diecie,
  • aminokwasy względnie/warunkowo niezbędne (względnie egzogenne) – które są produkowane przez nasz organizm, ale nie zawsze w wystarczających ilościach,
  • aminokwasy endogenne (nie niezbędne) – które mogą być syntetyzowane w naszym organizmie.

Białka są kluczowym składnikiem żywych organizmów. Stanowią one około 20% masy ciała człowieka i pełnią wiele istotnych funkcji, takich jak:

  • działają jako materiał budowlany,
  • tworzą struktury komórkowe,
  • promują wzrost i rozwój organizmu,
  • dostarczają energii (około 4 kcal na 1g białka),
  • pełnią funkcje ochronne (np. produkcja przeciwciał) i transportowe (transferytyna transportuje żelazo, hemoglobina – tlen),
  • biorą udział w regulacji ciśnienia krwi,
  • uczestniczą w kontrolowaniu procesów metabolicznych,
  • biorą udział w procesach związanych z widzeniem,
  • utrzymują stabilne środowisko wewnętrzne w procesie homeostazy,
  • pomagają utrzymać prawidłowe wartości pH, kwasowość oraz równowagę osmotyczną.

Białka są nieodłącznym składnikiem naszej diety, spełniają wielorakie ważne funkcje, dlatego muszą być obecne w naszych codziennych posiłkach. Niedobór lub nadmiar tego składnika odżywczego może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.