Curry jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw spośród tych, które pomagają w redukcji wagi. Kurkumina – jeden z głównych składników curry – to silny przeciwutleniacz, który nadaje tej przyprawie jej właściwości odchudzające. Kurkumina wspomaga trawienie a także zmniejsza absorpcję tłuszczu z pożywienia i chroni przed powstawaniem nowych komórek tłuszczowych w organizmie.
Wśród ostrych przypraw odchudzających warto wspomnieć także o papryce chili i pieprzu.
Papryka chili zawiera kapsaicynę, która przyspiesza spalanie kalorii. Choć papryka słodka również posiada pewne właściwości rozgrzewające i przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej, to jednak zawartość alkaloidu w papryce chili jest znacznie większa, dlatego jej wpływ uznaje się za silniejszy.
Pieprz zawiera piperynę, która nadaje mu charakterystyczny ostry smak i jednocześnie korzystnie wpływa na proces odchudzania. Piperyna przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także pomaga w zwiększeniu wydzielania soków trawiennych, co z kolei przekłada się na lepsze efekty odchudzania.