Pragniesz zrzucić kilka kilogramów na nadejście wiosny? Czy planujesz przeorganizować swoje nawyki żywieniowe? Jeżeli tak, to pamiętaj, aby nie robić tego raptownie. Doświadczenie pokazuje, że te osoby, które nagle i dramatycznie przestawiają się na nowy sposób odżywiania, często doznają niepowodzenia. Więc jak można efektywnie i zdrowo wprowadzić zmiany do naszej diety?
Jednym ze sposobów jest metoda małych kroków, której początki sięgają lat 50-tych XX wieku. To wtedy japońskie korporacje takie jak Toyota czy Sony wprowadziły innowacyjny model zarządzania, który znacznie różnił się od stosowanego na zachodzie Europy – mówi Anna Grabowska, psychodietetyk. Mamy tu na myśli filozofię kaizen, gdzie „kai” oznacza zmianę, a „zen” oznacza dobro. Głównym założeniem tej filozofii jest myśl „staraj się żyć tak, aby każdego dnia móc powiedzieć, że jesteś lepszy niż byłeś poprzedniego dnia”. W praktyce oznacza to ciągłe doskonalenie się przez wprowadzanie niewielkich zmian – wyjaśnia Anna Grabowska.
Wkrótce po tym jak metoda kaizen zdobyła popularność w świecie biznesu, zaczęto ją stosować także poza nim. Okazało się bowiem, że sprawdza się ona doskonale również w życiu prywatnym.
Kiedy decydujemy się na zmianę swojej diety, stawiamy przed sobą pewne oczekiwania – chcemy schudnąć, poprawić swój wygląd, poczucie własnej wartości czy zdrowie. Im bardziej ambitne są te cele, tym trudniejsza wydaje się droga do ich osiągnięcia. Większość z nas szybko męczy się takim podejściem.