Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Loma Linda wykazały, że osoby prowadzące wegetariański styl życia mają średnio niższy wskaźnik masy ciała (BMI) w porównaniu z tymi, którzy regularnie spożywają mięso. Wnioskowano to mimo faktu, że wartość energetyczna posiłków spożywanych przez obie grupy była podobna.
W badaniu uwzględniono dane dotyczące diety i wagi 71 751 mężczyzn i kobiet. Naukowcy starannie przyjrzeli się danych osobom spożywającym mięso na co dzień, semiwegetarianom (osobom spożywającym mięso okazjonalnie), pescowegetarianom (osobom ograniczającym konsumpcję mięsa do ryb), laktoowowegetarianom (osobom całkowicie eliminującym mięso, ale jedzącym niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak nabiał czy jajka) oraz weganom (osobom unikającym wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego).
Zgodnie z wynikami badania, wskaźnik BMI był najniższy u wegan a najwyższy u osób regularnie spożywających mięso. To odkrycie jest interesujące, zwłaszcza że średnia ilość kalorii spożywanych przez wszystkich uczestników badania była porównywalna i wynosiła około 2000 kalorii dziennie.
Należy jednak pamiętać, że dieta to nie jedyny czynnik wpływający na wagę. W badaniu nie uwzględniono innych potencjalnie istotnych czynników takich jak aktywność fizyczna czy status socjoekonomiczny osób badanych. Mimo to, naukowcy podkreślili, że dieta ma znaczący wpływ na skład posiłków. Osoby spożywające mięso miały najniższe spożycie białka roślinnego, beta-karotenu, błonnika i magnezu, ale jednocześnie najwyższe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, które są związane z chorobami serca.