Według naukowego magazynu „New Scientist”, nie tylko czerwone wino jest zdrowe. Okazuje się, że białe wino również ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, co może zaskoczyć wielu.
Niezwykłe zjawisko, określane mianem „francuskiego paradoksu” – rzadkie zachorowania na choroby serca wśród Francuzów, którzy często spożywają tłuste potrawy – zwykło być przypisywane dobroczynnym właściwościom czerwonego wina. Niemniej jednak, najnowsze odkrycia sugerują, że korzyści dla zdrowia mogą wynikać również ze spożycia białego wina.
Dipak Das, biolog molekularny z University of Connecticut School of Medicine w Farmington, przeprowadził eksperyment na grupie laboratoryjnych szczurów. Część z nich otrzymała do diety dodatek białego wina, w ilości równoważnej 1-2 szklankom dziennie u człowieka. Wyniki badania wykazały, że zwierzęta te doznały znacznie mniejszych uszkodzeń mięśnia sercowego podczas zawału, w porównaniu do abstynentów karmionych jedynie ziarnem i wodą oraz szczurów karmionych czystym alkoholem.