Enchiladas z kurczaka to najlepsza meksykańska kolacja w historii! Te pyszności nadziewane są posiekanym kurczakiem i serem, a do tego polane czerwonym sosem i pieczone tylko przez 20 minut. Jest to klasyk domowej kuchni, który doskonale nadaje się do łatwych posiłków rodzinnych w ciągu tygodnia.
Składniki
Ażeby przygotować ten przepis na enchiladę, potrzebujemy:
Tortille: Wystarczą kupione w sklepie tortille kukurydziane. Aczkolwiek, możemy też przygotować tortillę z mąki, jeśli mamy taką ochotę.
Sos Enchilada: Najlepiej przyrządzić własny sos enchilada. Można go łatwo uzyskać z chilli w proszku, koncentratu pomidorowego i bulionu.
Rozdrobniony kurczak: Można użyć dowolnego, rozdrobnionego mięsa z kurczaka, jakie aktualnie trzymamy w lodówce.
Rozdrobniony ser: Dobrym rozwiązaniem jest wybór wstępnie rozdrobnionego sera w stylu meksykańskim. Można go łatwo znaleźć w większości sklepów spożywczych.
Przygotowanie
Jeżeli mamy już wszystkie składniki, nadszedł czas, aby odpowiednio je połączyć:
- Rozgrzewamy piekarnik do 108ºC.
- W dużej misce mieszamy ugotowane, posiekane mięso z kurczaka z 1/4 szklanki sosu enchilada. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Podgrzewamy tortille w kuchence mikrofalowej przez minutę, przewracając je po 30 sekundach, aż będą ciepłe i giętkie.
- Składamy enchilady, wypełniając każdą tortillę równomiernie rozdrobnioną mieszanką z kurczaka i dużą szczyptą posiekanego sera. Zwijamy je ciasno do zamknięcia i umieszczamy w dużym naczyniu do pieczenia.
- Polewamy tortille resztą sosu enchilada, a później posypujemy je resztą sera.
- Pieczemy przez 20 minut, aż ser się rozpuści.
Enchiladas mogą być wykorzystywane zarówno jako szybka i sycąca przekąska na prosty obiad albo romantyczna kolacja we dwoje, przy kieliszku wina i kojącym blasku świec. Jeżeli więc szukacie potrawy, która pasuje prawie na każdą okazję, a do tego jest bardzo prosta w przyrządzeniu, enchilada definitywnie będzie tutaj znakomitym rozwiązaniem.